کاوش موضوع روش علمی
صفحه اصلی
روش علمی
روش علمی یا به عبارت دقیق تر روش اثبات تجربی یک پدیده، به گسترهای از روشهای تحقیق اشاره دارد که برای بررسی پدیدهها، دست یافتن به دانش نوین، یا بازسازی و درهم آمیزی دانشهای پیشین بهکار میرود که از قرن هفدهم به بعد در توسعه علم مورد استفاده قرار گرفته است. یک روش پژوهشی برای اینکه علمی بهشمار آید باید بر پایه دادههای مشاهدهپذیر، تجربی و قابل اندازهگیری ساخته شدهباشد و از بنیادهای استدلالی روشنی پیروی کند. در روش علمی، دادهها از راه مشاهده و آزمایش گردآوری میشوند، سپس تدوین شده و با فرضیههای موجود سنجیده میشوند. هدف از یک آزمایش تعیین این است که آیا مشاهدات با انتظارات نتیجهشده از یک فرضیه مطابقت دارند یا در تضاد با آن است. آزمایشها میتوانند در هر مکانی از یک گاراژ تا قلههای دورافتاده یا حتی شتاب دهنده ذرات سرن انجام شوند.
روش علمی به صورت یک دنباله ثابت از مراحل ارائه میشود، اما مجموعهای از اصول عمومی است که ممکن است همه ی مراحل در یک تحقیق علمی اتفاق نیوفتند یا به یک ترتیب یا اندازه انجام نشوند. عنصری که در روش علمی بسیار رایج است، تجربهگرایی است، به این معنی که برای حل مسائل علمی، نباید تنها به استدلال روشنفکرانه و منطقی اکتفا کرد، بلکه باید از تجربهها و دادههای تجربی استفاده کرد. در روش علمی کنونی، استفاده از مدلسازی علمی و وابستگی به طبقهبندیها و نظریههای انتزاعی بهطور معمول پذیرفته میشود. روش علمی با ادعاها در مورد وحی، دوگمانیهای سیاسی یا مذهبی، ارجاع به سنت، اعتقادات رایج، عقلانیت مشترک یا نظریههای فعلی که تنها وسیله ممکن برای اثبات حقیقت است، مقابله میکند.
روش علمی براساس استدلال استنتاجی و استقرایی انجام میشود. استقرا به معنای رسیدن از جزء به کل است و با استفاده از معلومات جزئی و دادههای تجربی، حکم کلی استخراج میشود. استنتاج نیز به معنای رسیدن از کل به جزء است و براساس نظریههای موجود فرضیهها ساخته میشوند و با آزمون فرضیهها، نتایج تحقیق روشن میشود. استدلال استنتاجی و استقرایی در تجزیه و تحلیل دادهها و در روش علمی نقش مهمی دارند.... بیشتر در ویکی پدیا